Uzená polévka se zelím recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- cukr sůl 2 lžíce máslo 2 ks brambory 1 ks cibule 1/2 lžičky kmín 1/4 ks celer 1 ks mrkev 1/2 ks petržel 1 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 2 lžíce hladká mouka 500 g kyselé zelí 150 ml smetana na vaření 10 kuliček celý černý pepř 300 g uzená krkovice v celku
Postup Uzená polévka se zelím
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso omyjeme, vložíme do studené vody, přidáme cibuli a koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list) a spolu s očištěnou mrkví, petrželí a celerem zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme najemno
Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, ke které přidáme nakrájené kysané zelí a kmín, vše krátce orestujeme, zalijeme uzeným vývarem a vaříme asi 30 minut. Pak do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory. Polévku prohřejeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a cukrem
Uzenou polévku se zelím a bramborem rozdělíme na porce a podáváme s tyrolskými žemlovými knedlíčky jako hlavní chod.