Osvěžující bezová šťáva recept
Apetit Recepty nápojeSuroviny na recept
- 2,5 l voda 1 ks citron 1 lžíce slivovice 1,5 kg cukr krupice 2 lžičky kyselina citronová 40 ks květ bezu
Postup Osvěžující bezová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Natrhaný bez propláchneme. Vodu převaříme, necháme zchladnout, přidáme 2 zarovnané lžičky kyseliny a promícháme. Nalijeme na květy bezu. Nahoru dáme jeden očištěný nakrájený citron a necháme 24 hodin v chladu odstát (louhovat)
Potom přes plátno propasírujeme do hrnce, do kterého přidáváme pomalu cukr a necháme pozvolna vařit asi 35 minut
Bezovou šťávu necháme trochu zchladnout, potom ji nalijeme do sklenic nebo pet láhví a necháme úplně vychladnout. Láhve zakápneme slivovicí, ale nemícháme. Necháme slivovici nahoře, aby nám bezová šťáva neplesnivěla
Bezovou šťávu uchováváme v chladu nejlépe ve sklepě a ze šťávy potom připravujeme osvěžující bezinkový nápoj.