Rybí smaženky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl a pepř 4 lžíce nakrájená petrželka 1 stroužek česnek prolisovaný 450 g solená treska 350 g moučné brambory olivový olej na smažení 1 ks nakrájená cibule 1 ks rozšlehané vejce
Postup Rybí smaženky
Postup přípravy receptu
-
Solenou tresku rozlámeme na kousky a máčíme ve vodě 48 hodin. Za tuto dobu vodu čtyřikrát vyměníme
Tresku vaříme ve vodě 20 - 25 minut. Vodu pak slijeme a tresku zbavíme kůže a kostí. Maso pak vidličkou rozebereme na kousky. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, scedíme, oloupeme a ve velké míse rozmačkáme
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme česnek a cibuli. Opékáme je 5 minut doměkka. Pak je přeneseme na vrstvu papírových utěrek
Tresku, cibuli a česnek vmícháme do rozmačkaných brambor. Přidáme petrželku nebo koriandr a případné kapary. Hmotu důkladně opepříme. Do bramborové hmoty vmícháme vejce. Mísu přikryjeme a uložíme na 30 minut do chladničky. Ochutnáme a případně osolíme
Na pánvi rozehřejeme vrstvu oleje vysokou 5cm na 180-190°C. Bramborovou hmotu nabíráme lžící, tvoříme z ní kuličky a smažíme je v oleji zhruba 8 minut dozlatova. Smažte maximálně 6 kuliček současně, aby se olej příliš neochladil. Smaženky zbavíme tuku na papírových utěrkách, rozdělíme na talíře, ozdobíme a můžeme podávat
Zdroj: Slovart.cz