Pečená kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr sůl 1 špetka sůl 1 špetka sůl 2 ks vejce 250 ml mléko 1 ks cibule 1 lžička kmín kmín 2 lžíce sádlo 120 ml voda 1 ks kachna med 1 - 3 ks rohlík 500 g hrubá mouka 1 plechovka sterilované červené zelí
Postup Pečená kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Kachnu omyjeme, osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče s poklicí. Začínáme péct na mírnější teplotu, asi po půl hodině přidáme na teplotu cca 150 °C. Pečeme pozvolna, kachnu otočíme a když je zlatavá z obou stran, odklopíme víko pekáče a občas přeléváme výpekem. Kachnu pečeme doměkka, nevyplácí se v tomto případě pečení uspěchat. Maso by se mělo samo nechat lehce oddělit od kosti. Pro křupavější kůrku můžeme kachnu potřít výpekem smíchaným s troškou medu, takto pak kachnu dopečeme asi při teplotě 170 °C. Bez poklice pak dopékáme asi 20 minut
Za stálého míchání pak na sádle zpěníme sádlo a nakrájenou cibuli, přidáme trochu cukru. Přidáme červené zelí, necháme podusit, osolíme a dosladíme podle chuti, můžeme přidat kmín
Pro přípravu houskových knedlíků smícháme mouku, sůl, vodu, mléko a přidáme rozkvedlané vejce. Vypracujeme těsto, přidáme nakrájený tvrdší rohlík a zapracujeme jej do těsta. Podle potřeby ještě přisypeme mouku a necháme vykynout. Z vykynutého těsta tvarujeme knedlíky
Knedlíky dáme do hrnce s vařící vodou a vaříme 10 minut. Knedlíky otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotové knedlíky propíchneme a necháme z nich uniknout páru. Domácí houskové knedlíky krájíme na plátky
A teď stačí vše jen naservírovat na talíře. Pečená kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem chutná výborně!