Pečená plněná paprika s dušenou rýží recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1,5 šálek voda 2 ks rajče 3 lžíce slunečnicový olej 4 ks zelená paprika 1 ks zelená paprika 100 g čerstvé žampiony 1 šálek dlouhozrnná rýže sos
Postup Pečená plněná paprika s dušenou rýží
Postup přípravy receptu
-
V hrnci na rozehřátém oleji opražíme několikrát v teplé vodě omytou a z vody dobře odkapanou rýži do sklovita. Přidáme na kostky pokrájená čerstvá rajčata a papriku, zalijeme celé 1,5 násobným množstvím horké vody. Při dlouhozrnné SOS rýži toto množství vody bohatě postačí, osolíme a vodu přivedeme do varu
Všechno spolu promícháme, přikryjeme pokličkou, plamen stáhneme na minimum a rýži se zeleninou dusíme asi 15 minut. Potom plamen vypneme a necháme dojít pod pokličkou ještě asi 15 minut. Dále vmícháme do rýže nadrobno posekanou petrželovou nať. Připravenou rýži naplníme do zelených paprik, které jsme zbavili jádřince, žilek a semínek, omyli a nechali dobře odkapat od vody
Naplněné papriky vložíme do pekáčku, přelijeme olejem a vložíme péct do trouby nepřikryté. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C a potom ještě 5 minut na funkci gril, až papriky dostanou na povrchu pěknou zlatohnědou barvu
Takto připravujeme plněné papriky hlavně v létě a na podzim. Někdy ještě do rýže vmícháme žampiony předtím opečené na másle do hněda. Do rýžové náplně můžeme přidat jakoukoliv zeleninu, která vám chutná. Je to velmi chutné samostatné jídlo, v kterém rýže přebere skvělou chuť pečené papriky a použité zeleniny
Pečené plněné papriky s dušenou rýží můžeme podávat jen tak samotné nebo s přílohou, například s brambory či s krajícem čerstvého domácího chleba. Jedná se o lehký a chutný zdravý oběd či večeři. Také dělám tyto plněné papriky jako chutnou přílohu k různému masu na šťávě či různému pečenému masu
Recept je nenáročný, lehký na přípravu a velmi variabilní. My zbožňujeme v dušené rýži chuť čerstvé pečené papriky s ostatní zeleninou. Je to výborná příloha k různým grilovaným jídlům a poslouží i jako předkrm nebo slaná chuťovka.