Pečená vepřová kotleta recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 2 ks cibule 1 ks mrkev 80 g špek olivový olej 1 lžíce hladká mouka 150 g anglická slanina 1 lžička mletá červená paprika mletý černý pepř 8 kuliček celý černý pepř 2 lžičky koření na steak 1 kg vepřová kotleta vcelku
Postup Pečená vepřová kotleta
Postup přípravy receptu
-
Do špalíku kotlety uděláme z obou stran několik zářezů nožem a do každého otvoru zasuneme proužek špeku. Vepřovou kotletu ještě nahoře jemně nařízneme do tvaru mřížky, potřeme olivovým olejem, posypeme kořením, solí a pepřem. Necháme alespoň půl hodiny uležet
Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky, oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka, česnek na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější plátky
Do pekáče nalijeme trochu olivového oleje a rozetřeme. Na dno narovnáme nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, slaninu a na vrstvu zeleniny a slaniny položíme prošpikovanou a okořeněnou vepřovou kotletu. Zakryjeme vrchním pekáčem nebo poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 150 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou, případně podle potřeby podléváme trochou vody. Ke konci přípravy maso vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme moukou, maso do pekáče znovu vložíme a pečeme asi 15 minut bez poklice. Upečené maso je měkké a se zlatavou kůrkou
Upečenou vepřovou kotletu nařežeme na slabé plátky, polijeme vypečenou šťávou se zeleninou. Vyzkoušejte ji podávat s usmaženými cibulovými kroužky a budete překvapeni kombinací chutí.