Pečená zepenina s česnekovo-bylinkovým dipem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle potřeby
česnek
brambory
cibule
celer
cuketa
mrkev
brokolice
květák
lilek
čerstvé žampiony
červená řepa
řapíkatý celer
podle chuti
sůl
koření na grilovanou zeleninu
omáčka
bylinky
1 kelímek zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Na tomto receptu je nejlepší jeho variabilita. Můžete použít opravdu skoro každou zeleninu podle vaší chuti a podle možností. Do směsi přidávám i žampiony a brambory na zasycení, ale je možné dát i kousky drůbežího nebo vepřového masa.

  2. Zeleninu očistíme. Brambory i se slupkou nakrájíme na půl měsíčky, mrkev na silnější kolečka, cibuli na měsíčky. Brokolici a květák rozebereme na růžičky.Fenykl nakrájíme na kousky, řapíkatý celer na špalíčky a cuketu na půl kolečka. Lilek, celer a červenou řepu nakrájíme na kostky. Žampiony nakrájíme podle velikosti na 2 - 4 dílky.

  3. Vše vložíme na plech s vysokým okrajem. Zeleninu zalijeme troškou nejlépe olivového oleje, posypeme kořením na grilovanou zeleninu a promícháme. Plech zakryjeme alobalem a pečeme na středním stupni do změknutí kořenové zeleniny. Kdo má funkci grilování, je to lepší.

  4. Než se zelenina upeče, připravíme si dip. Smícháme zakysanou smetanu, čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti a propasírovaný česnek. Dip ochutíme solí a pepřem a trochu zředíme mlékem nebo smetanou. Kdo drží štíhlou linii, nahradí zakysanou smetanu bílým jogurtem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!