Pečené kuře s houskovou nádivkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 150 g strouhanka 0 l mléko 1 ks kuře 3 ks bílky 3 ks žloutky 2 ks housky muškátový květ 80 g máslo na pekáč 60 g máslo na nádivku čerstvá nebo sušená petrželka
Postup Pečené kuře s houskovou nádivkou recept
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou nádivky. Změklý tuk našleháme se žloutky a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku zvlhčenou mlékem a strouhanku. Dochutíme muškátovým květem a nadrobno nasekanou nebo rozdrcenou sušenou petrželkou. Nakonec opatrně vmícháme pevně vyšlehaný sníh.
Kuře očistíme a propláchneme proudem vody. Osušíme a naplníme nádivkou a břišní dutinu sešijeme kuchyňskou nití. Na pekáči rozehřejeme máslo ke kterému můžeme přidat i slaninu. Vložíme kuře a mírně podlijeme vývarem nebo teplou vodou, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby.
Po 15 minutách pokličku sejmeme a kuře za občasného podlévání pečeme nejprve hřbetem nahoru a pak ho obrátíme, aby se upeklo stejnoměrně. Po upečení vyjmeme z masa nitě a kuře rozdělíme na 4 porce.
Podávat můžeme s rýží, nebo pečeným bramborem.