Pečené vepřové karé recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

60 g slanina
sůl
vývar
1 lžíce máslo
1 lžíce mouka
1/2 lžičky drcený kmín
sušený tymián
mletý černý pepř
3 - 4 lžíce vepřové sádlo
850 g vepřová pečeně bez kosti
250 g vepřové kosti

Postup přípravy receptu

  1. Pro úspěšnost tohoto receptu si pořídíme kvalitní vepřovou pečeni s tukovou vrstvou. Pečínku můžeme zakoupit s kostí, kterou před kuchyňskou přípravou odstraníme, nebo zakoupíme vepřovou pečeni bez kosti (tzv. karé) a k ní pořídíme několik vepřových kostí, které použijeme jako základ pro přípravu omáčky. Velmi důležité je dodržení teploty 120 °C, času pečení a hmotnosti masa

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a na sádle ji rozškvaříme dozlatova. Do horkého tuku přidáme špetku tymiánu a drceného kmínu a jakmile se koření rozvoní, směs ihned odstavíme z tepla. Poté ochucené sádlo slijeme do misky a necháme vychladnout

  3. Omyté vepřové kosti osolíme, potřeme olejem, rozložíme na dno vyššího pekáče s pečícím roštem a při 200 °C pečeme asi 20 - 30 minut dozlatova. Pak pekáč vyjmeme a troubu necháme chladnout

  4. Mezitím oloupeme cibuli, kterou nakrájíme na plátky a oloupaný česnek nasekáme na hrubo. Vepřové karé očistíme, do tukové vrstvy uděláme příčně ve vzdálenosti asi 1 cm zářezy a maso pomocí potravinového provázku svážeme do stejnoměrného válečku. Nyní maso ze všech stran lehce osolíme, opepříme, potřeme vrstvou ochuceného sádla a na horké suché pánvi opečeme ze všech stran (z každé asi 2 - 3 minuty) dozlatova. Opečené karé odložíme na rošt a na výpeku v pánvi necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Pak cibuli s česnekem přidáme na dno pekáčku k pečeným kostem, podlijeme sklenkou vody a na pekáček položíme rošt s opečeným karé. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a po 5 minutách teplotu snížíme na 120 °C. Karé pečeme zvolna nezakryté 75 - 80 minut. Ovšem ne déle. Doba pečení závisí na velikosti masa. Poté troubu vypneme, maso přendáme na talíř a v teplé troubě necháme ještě 15 minut "dojít"

  5. Připravíme si omáčku. Kosti vyhodíme a výpek s cibulí scedíme do misky. Z mouky a másla si připravíme zlatavou jíšku, kterou pozvolna naředíme vývarem a výpekem a za občasného míchání povaříme asi 15 - 20 minut. Nakonec do omáčky propasírujeme pečenou cibuli a dochutíme solí a pepřem

  6. Pomalu pečené karé zbavíme provázku, nakrájíme na tenké plátky a podáváme s omáčkou. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky nebo brambory a dušená zelenina.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!