Pečený vepřový bůček s kroupovým rizotem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

25 g slanina
100 g česnek
2 stroužky česnek
máslo
majoránka
250 g cibule
pažitka
tymián
100 g mrkev
250 g kroupy
50 g šalotka
sůl, pepř
sůl, pepř
100 g řapíkatý celer
1 kg libový vepřový bůček bez kosti
listová petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Bůček opláchneme a zarovnáme na pravidelný tvar, nasolíme, opepříme a potřeme česnekem utřeným se solí, majoránkou a tymiánem. Tak to necháme alespoň 4 hodiny marinovat. Bůček dáme do pekáče na nakrájenou cibuli, přikryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby na 70 °C. Pečeme 12 hodin. Poté bůček vyndáme a necháme vychladit. Výpek si schováme na pivní omáčku. Vychladlý bůček nakrájíme na kostky, které opečeme ze všech stran a podáváme

  2. Kroupy si namočíme přes noc do vody. Kroupy z cedíme, dáme vařit do osolené vody. Kroupy vaříme do měkka, poté přecedíme. Na másle opečeme mrkev a řapíkatý celer nakrájené na kostičky, přidáme slaninu a cibuli, nakrájené také na kostičky. Když je zelenina měkká, přidáme kroupy, dochutíme solí a pepřem, přidáme vychlazené máslo, sundáme z plotny, promícháme, přidáme bylinky a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!