Pečený vepřový bůček s kroupovým rizotem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 25 g slanina 100 g česnek 2 stroužky česnek máslo majoránka 250 g cibule pažitka tymián 100 g mrkev 250 g kroupy 50 g šalotka sůl, pepř sůl, pepř 100 g řapíkatý celer 1 kg libový vepřový bůček bez kosti listová petrželka
Postup Pečený vepřový bůček s kroupovým rizotem
Postup přípravy receptu
-
Bůček opláchneme a zarovnáme na pravidelný tvar, nasolíme, opepříme a potřeme česnekem utřeným se solí, majoránkou a tymiánem. Tak to necháme alespoň 4 hodiny marinovat. Bůček dáme do pekáče na nakrájenou cibuli, přikryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby na 70 °C. Pečeme 12 hodin. Poté bůček vyndáme a necháme vychladit. Výpek si schováme na pivní omáčku. Vychladlý bůček nakrájíme na kostky, které opečeme ze všech stran a podáváme
Kroupy si namočíme přes noc do vody. Kroupy z cedíme, dáme vařit do osolené vody. Kroupy vaříme do měkka, poté přecedíme. Na másle opečeme mrkev a řapíkatý celer nakrájené na kostičky, přidáme slaninu a cibuli, nakrájené také na kostičky. Když je zelenina měkká, přidáme kroupy, dochutíme solí a pepřem, přidáme vychlazené máslo, sundáme z plotny, promícháme, přidáme bylinky a podáváme.