Píchaná buchta s čokoládou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 5 ks vejce 150 g máslo 150 g marmeláda 150 ml voda 1 balíček prášek do pečiva 210 g cukr krupice 10 g vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 280 g polohrubá mouka 200 ml smetana ke šlehání 200 g čokoláda 70%
Postup Píchaná buchta s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozdělíme na žloutky (větší mísa) a bílky (menší mísa). Troubu dáme nahřát na 175 °C. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a poté vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem zašleháme také postupně rozpuštěné máslo a teplou vodu
Poté zlehka zašleháme i prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec jemně stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků
Těsto přemístíme do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Povrch zezlátne a špejlí otestujeme propečenost
Během pečení si připravíme polevu, tedy rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme, rozmícháme nalámanou čokoládu. Poté vmícháme i marmeládu, vznikne hladká poleva
Jakmile je buchta upečená, opačným koncem vařečky ji propícháme po celé ploše. Nakonec propíchaný korpus buchty zalijeme polevou a rovnoměrně rozetřeme
Píchanou buchtu necháme vychladit, poté nakrájíme, můžeme ještě ozdobit našlehaným tvarohem či smetanou, případně ovocem a podáváme.