Pikantní dršťková polévka z hlívy ústřičné recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 1 ks celer 2 ks mrkev 2 ks petržel 0 kg hlíva ústřičná 1 ks červená řepa podle chuti 4-5 stroužků česnek 1-2 lžičky sůl 1 lžíce majoránka 0 lžiček tymián 1 špetka chilli koření 1-2 lžíce mletá sladká paprika 1 špetka mletý černý pepř 1 kostka zeleninový bujon 1-2 lžičky vegi-vegi podle potřeby 4-5 lžic olej 3-4 l voda 2-3 lžíce hladká mouka
Postup Pikantní dršťková polévka z hlívy ústřičné recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou nakrájíme přes lupeny na dlouhé asi 1 - 1,5 cm široké nudle. Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na čtvrt kolečka nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Středně velikou červenou řepu očistíme a nakrájíme na čtvrt kolečka nebo na kostičky. Česnek oloupeme a rozdrtíme.
Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli do zlatočervena, zasypeme mletou paprikou a chilli kořením, zamícháme a osmažíme. Přidáme hladkou mouku, zalijeme studenou vodou a mícháme cibulovo-paprikovou jíšku do hladka. Vsypeme nakrájenou zeleninu, přilijeme horkou vodu, vhodíme kostku zeleninového bujonu a vaříme doměkka.
Před dokončením asi jen na 5 - 10 minut vložíme hlívu, aby varem neztratila příliš svých vynikajících léčebných účinků. Osolíme, případně přisypeme lžičku vegi-vegi s česnekovou příchutí, opepříme a před závěrem vaření vmícháme rozdrcený česnek a v dlani promnutou majoránku a tymián.
Taky je zajímavá varianta, když mletou papriku a chilli nepřidáme hned na začátku varu do jíšky, ale až na konci, samostatně osmahnuté na oleji nebo voňavém ghí (čištěné přepuštěné máslo) a vlijeme do hotové polévky.
Pikantní dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podáváme s čerstvým chlebem. Je to opravdu skvělá a delikatesní polévka chuťově a na skousnutí zcela evokující dojem pravé dršťkovky. Celkové množství připravené polévky je asi 3 - 4 litry.