Pikantní dršťková polévka z hlívy ústřičné recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
1 ks celer
2 ks mrkev
2 ks petržel
0 kg hlíva ústřičná
1 ks červená řepa
podle chuti
4-5 stroužků česnek
1-2 lžičky sůl
1 lžíce majoránka
0 lžiček tymián
1 špetka chilli koření
1-2 lžíce mletá sladká paprika
1 špetka mletý černý pepř
1 kostka zeleninový bujon
1-2 lžičky vegi-vegi
podle potřeby
4-5 lžic olej
3-4 l voda
2-3 lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou nakrájíme přes lupeny na dlouhé asi 1 - 1,5 cm široké nudle. Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na čtvrt kolečka nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Středně velikou červenou řepu očistíme a nakrájíme na čtvrt kolečka nebo na kostičky. Česnek oloupeme a rozdrtíme.

  2. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli do zlatočervena, zasypeme mletou paprikou a chilli kořením, zamícháme a osmažíme. Přidáme hladkou mouku, zalijeme studenou vodou a mícháme cibulovo-paprikovou jíšku do hladka. Vsypeme nakrájenou zeleninu, přilijeme horkou vodu, vhodíme kostku zeleninového bujonu a vaříme doměkka.

  3. Před dokončením asi jen na 5 - 10 minut vložíme hlívu, aby varem neztratila příliš svých vynikajících léčebných účinků. Osolíme, případně přisypeme lžičku vegi-vegi s česnekovou příchutí, opepříme a před závěrem vaření vmícháme rozdrcený česnek a v dlani promnutou majoránku a tymián.

  4. Taky je zajímavá varianta, když mletou papriku a chilli nepřidáme hned na začátku varu do jíšky, ale až na konci, samostatně osmahnuté na oleji nebo voňavém ghí (čištěné přepuštěné máslo) a vlijeme do hotové polévky.

  5. Pikantní dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podáváme s čerstvým chlebem. Je to opravdu skvělá a delikatesní polévka chuťově a na skousnutí zcela evokující dojem pravé dršťkovky. Celkové množství připravené polévky je asi 3 - 4 litry.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!