Pikantní houbová omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

55 g máslo
50 g cibule
0.3 lžičky tymián
1 snítka estragon
20 g hladká mouka
0.3 lžičky muškátový oříšek
300 g čerstvé houby
500 ml polotučné mléko
6 kuliček celý bílý pepř
1 lžička vinn ocet
podle chuti
7 g mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Světlé houby, zejména pravé hřiby, růžovky, holubinky a lišky, nakrájené na kostičky nebo tenké plátky, snítku estragonu, 15 g másla a 3 g soli dusíme asi 20 minut. Pepř roztlučeme.

  2. Na zbytku másla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 250 ml studeného mléka, rozmícháme a přivedeme k varu. Jakmile směs začne houstnout, dolijeme zbytek mléka, přidáme 4 g soli a ostatní koření. Základ omáčky vaříme 5 minut. Potom přidáme podušené houby, kávovou lžičku vinného octa a vše společně vaříme dalších 10 minut.

  3. Houbovou omáčku podáváme s chlebem a bílým vínem, případně jiným pečivem nebo vařenými brambory. Záleží na chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!