Pikantní houbová omáčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
55 g máslo
50 g cibule
0.3 lžičky tymián
1 snítka estragon
20 g hladká mouka
0.3 lžičky muškátový oříšek
300 g čerstvé houby
500 ml polotučné mléko
6 kuliček celý bílý pepř
1 lžička vinn ocet
podle chuti
7 g mořská sůl
Postup Pikantní houbová omáčka recept
Postup přípravy receptu
-
Světlé houby, zejména pravé hřiby, růžovky, holubinky a lišky, nakrájené na kostičky nebo tenké plátky, snítku estragonu, 15 g másla a 3 g soli dusíme asi 20 minut. Pepř roztlučeme.
Na zbytku másla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 250 ml studeného mléka, rozmícháme a přivedeme k varu. Jakmile směs začne houstnout, dolijeme zbytek mléka, přidáme 4 g soli a ostatní koření. Základ omáčky vaříme 5 minut. Potom přidáme podušené houby, kávovou lžičku vinného octa a vše společně vaříme dalších 10 minut.
Houbovou omáčku podáváme s chlebem a bílým vínem, případně jiným pečivem nebo vařenými brambory. Záleží na chuti.