Pikantní ražniči v pekáči s novými brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 lžička sůl 2 ks rajčata 2 ks cibule 3 lžíce slunečnicový olej 1 lžíce plnotučná hořčice 2 plátky uzená slanina 1 lžička mletá sladká paprika 300 g nové brambory 0,5 lžiček mletá pálivá paprika 1 lžička čerstvě mletý černý pepř 300 g vepřová krkovička 2 ks zelené papriky 0,5 lžiček mletá uzená paprika
Postup Pikantní ražniči v pekáči s novými brambory
Postup přípravy receptu
-
Marinádu připravíme z oleje, soli, čerstvě mletého černého pepře, mleté sladké papriky, mleté pálivé papriky, mleté uzené papriky, plnotučné hořčice a prolisovaného česneku. Krkovičku bez kosti a kůže omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kostky
Krkovičku vložíme do marinády, dobře promícháme, vložíme na 24 hodin do chladničky a občas promícháme, aby se rovnoměrně do masa vsákly všechny chutě, maso potom krásně zkřehne, bude plné chuti a velmi šťavnaté
V den D vybereme krkovičku z chladničky a necháme volně odpočívat na pultě asi hodinu, aby směs dosáhla pokojové teploty. Čerstvá rajčata omyjeme a pokrájíme na silnější kolečka. Čerstvé zelené papriky zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na čtverce. Cibuli očistíme a pokrájíme na hrubší klíny. Dobrou domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a potom na čtverce. Nové brambory očistíme a pokrájíme na silnější kolečka
Na kovové jehlice nebo dřevěné špejle postupně napichujeme nakrájená rajčata, papriku, cibuli, krkovičku a uzenou slaninu, dokud nezaplníme celou jehlici, nakonec uzavřeme rajčetem
Hotové plné grilovací jehlice vložíme do pekáče, přelijeme zbytkem chutné marinády a přidáme nové brambory. Nepřikryté vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 až 45 minut
Upečené pikantní ražniči vybereme na talíře, podlijeme chutnou vypečenou šťávou a ihned servírujeme spolu s upečenými brambory. Jde o velmi chutné, šťavnaté a nádherně voňavé jídlo s pohodlnou přípravou, kdy v horku nemusíme stát u sporáku a navíc je pokrm velmi variabilní, můžeme použit také suroviny, které máme právě po ruce a podle vlastní chuti.