Piškotová meruňková roláda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 5 ks vejce 130 g cukr moučka 130 g hladká mouka 1 lžíce horká voda náplň 100 ml mléko 350-400 g meruňky 100 g cukr krupice 20 g želatina 1 balíček vanilkový cukr 1 kelímek smetana ke šlehání na ozdobu 100-150 g meruňky cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 kelímek smetana ke šlehání 1 hrst mandlové lupínky podle potřeby hladká mouka na potření meruňková marmeláda
Postup Piškotová meruňková roláda recept
Postup přípravy receptu
-
Bílky vymícháme s polovinou cukru a špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do pěny a po stěně vlijeme horkou vodu. Prošleháme ještě minutu a pak po částech opatrně vmícháme sníh a hladkou mouku.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut na 180 °C. Upečený korpus poprášíme moukou, překlopíme na utěrku, stáhneme papír a i s utěrkou smotáme. Necháme vychladnout.
Želatinu smícháme se studeným mlékem a necháme nabobtnat. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kostky. Můžeme je spařit horkou vodou a oloupat. Meruňky zasypeme oběma druhy cukru. Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme k ní meruňky. Nakonec ke smetanové náplni přimícháme želatinu.
Roládu rozmotáme, potřeme marmeládou a naplníme náplní. Smotáme, ale tentokrát již bez utěrky. Roládu zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 2 hodiny v chladničce zatuhnout.
Smetanu ušleháme s cukrem do tuha. Meruňky nakrájíme na měsíčky. Ztuhlou roládu potřeme sladkou šlehačkou, můžeme ji i přizdobit pomocí cukrářského sáčku, a ozdobíme meruňkami. Před podáváním poprášíme cukrem a posypeme lupínky mandlí.