Piškotová meruňková roláda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
5 ks vejce
130 g cukr moučka
130 g hladká mouka
1 lžíce horká voda
náplň
100 ml mléko
350-400 g meruňky
100 g cukr krupice
20 g želatina
1 balíček vanilkový cukr
1 kelímek smetana ke šlehání
na ozdobu
100-150 g meruňky
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 kelímek smetana ke šlehání
1 hrst mandlové lupínky
podle potřeby
hladká mouka
na potření
meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vymícháme s polovinou cukru a špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do pěny a po stěně vlijeme horkou vodu. Prošleháme ještě minutu a pak po částech opatrně vmícháme sníh a hladkou mouku.

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut na 180 °C. Upečený korpus poprášíme moukou, překlopíme na utěrku, stáhneme papír a i s utěrkou smotáme. Necháme vychladnout.

  3. Želatinu smícháme se studeným mlékem a necháme nabobtnat. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kostky. Můžeme je spařit horkou vodou a oloupat. Meruňky zasypeme oběma druhy cukru. Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme k ní meruňky. Nakonec ke smetanové náplni přimícháme želatinu.

  4. Roládu rozmotáme, potřeme marmeládou a naplníme náplní. Smotáme, ale tentokrát již bez utěrky. Roládu zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 2 hodiny v chladničce zatuhnout.

  5. Smetanu ušleháme s cukrem do tuha. Meruňky nakrájíme na měsíčky. Ztuhlou roládu potřeme sladkou šlehačkou, můžeme ji i přizdobit pomocí cukrářského sáčku, a ozdobíme meruňkami. Před podáváním poprášíme cukrem a posypeme lupínky mandlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!