Plněné koláčky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 80 g máslo 2 lžíce rum 2 ks žloutek 250 ml mléko rozinky mandle 30 g droždí 60 g cukr krupice cukr moučka hrubá mouka 500 g polohrubá mouka 200 g švestková povidla 50 g strouhaný perník olej (máslo, tuk)
Postup Plněné koláčky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a sůl. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které necháme v teple asi 45 minut vykynout
Povidla smícháme s perníkem (drcenými piškoty) a podle chuti rozředíme rumem
Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme povidly a těsto dobře "uzavřeme". Koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dlaní je zploštíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plněné koláčky posypeme drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C
Jednodušší varianta plněných koláčků - těsto rozválíme asi na 1cm silný plát a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka přeneseme na plech, menší skleničkou v nich uděláme důlky a ty naplníme povidlovou náplní a ozdobíme mandlovými lupínky, rozinkami nebo drobenkou, okraje potřeme vajíčkem.