Plněný bůček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
200 ml vývar
nádivka
2 ks vejce
strouhanka
petrželka
mléko
4 ks rohlík
muškátový oříšek
100 g uzené maso
podle chuti
kmín
750 g vepřový bok
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bůček podle potřeby očistíme a opatrně do něj vyřízneme velkou kapsu. Bůček lehce osolíme, opepříme a necháme uležet.

  2. Zatím si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Lehce je přelijeme mlékem. Uzené maso umeleme najemno a přidáme jej k rohlíkům. Směs okořením špetkou mletého muškátové oříšku, kmínem, solí a pepřem. Petrželku opereme, osušíme a nasekáme. Přidáme ji do nádivky a nakonec do směsi rozklepneme vejce. Nádivku lehce ale důkladně promícháme. Pokud je příliš řídká, přidáme podle potřeby strouhanku.

  3. Připravenou nádivkou naplníme bůček. Plněný bůček zašijeme nebo zajistíme jehlami. Povrch (kůžičku) bůčku ozdobně nařízneme do čtverečků, pak bůček osolíme, opepříme, okmínujeme a vložíme do pekáčku. Podlijeme jej vodou nebo vývarem.

  4. Troubu předehřejeme na 250 °C. Do vyhřáté trouby vložíme pekáč s plněným bůčkem a pečeme jej asi 30 minut. Pak teplotu snížíme asi na 180 °C a bůček dopečeme doměkka. Během pečení bůček přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou tekutinou.

  5. Upečený plněný bůček nakrájíme na porce. Podáváme jej s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo jen tak s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!