Plněný celer se žampiony a slaninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 3 lžíce olej sůl 1 ks vejce 1 ks cibule 1 ks celer 0,5 ks citron 10 dkg žampiony 3 dl bílé víno 1 hrst sekaná petrželka 10 dkg anglická slanina mletý kmín mletý černý pepř
Postup Plněný celer se žampiony a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Očištěný, omytý a napůl rozkrojený celer dáme do studené vody s citronovou šťávou. Osolíme a zvolna 20 minut povaříme. Pak celery vyjmeme a necháme vystydnout
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou slaninu nebo šunku, nakrájené žampiony, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a drcený kmín. Krátce podusíme
Obě poloviny uvařeného a vychladlého celeru opatrně vydlabeme lžičkou nebo vidličkou. Vydlabanou hmotu rozmačkáme, smícháme s vejcem a vše přimícháme do podušené směsi. Směsí pak naplníme vydlabané půlky celeru. Naplněné celery vložíme do pekáčku, podlijeme vínem nebo vývarem z celeru a necháme zapéct asi 20 minut
Plněný celer se žampiony a slaninou rozdělíme na talíře a povrch bohatě ozdobíme čerstvě nasekanou petrželkou. Jako příloha se výborně hodí brambory nebo bramborová kaše, dozdobíme podle vlastního vkusu. Pokud vynecháme slaninu či šunku, lze jídlo podávat i vegetariánům. Vývar z celeru se výtečně hodí na přípravu zeleninové polévky.