Plněný zelný list recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

60 g sádlo
1 hlávka zelí
na obalení
50 g slanina
náplň
1 lžička sůl
25 g strouhanka
2 ks houska
1 ks menší cibule
mletý pepř
150 g hovězí maso
100 g vepřový bůček
omáčka
sůl
1-2 lžíce hladká mouka
650 ml hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Housky namočíme a vymačkáme. Maso se žemlí jemně pomeleme, přidáme vejce, strouhanku nadrobno nakrájenou cibuli, důkladně promícháme a dochutíme solí i pepřem.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi ji necháme zesklovatět. Zelí očistíme, košťály vyřízneme a zelí spaříme horkou vodou. Vyjmeme, ochladíme a rozebereme. Silnější listy naplníme masovou směsí a zabalíme.

  3. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, osmažíme na rozehřátém sádle a zastříkneme vodou. Do základu naskládáme plněné listy, přikryjeme pokličkou a dusíme zvolna asi 20 minut. Pak závitky vyndáme.

  4. Základ vysmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem. Dobře rozmícháme, uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.

  5. Provařenou šťávu dochutíme solí a přecedíme na závitky, přidáme slaninu a krátce prohřejeme.

  6. Plněný zelný list podáváme s dušenou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!