Poctivá svíčková na smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

150 g slanina
sůl
1 plátek máslo
90 ml tuk
1 ks cibule
100 g celer
1 ks jablko
citron
200 g mrkev
100 g petržel
3 ks bobkový list
5 ks nové koření
1 lžíce plnotučná hořčice
800 g hovězí zadní
6 ks černý pepř
1 l hovězí vývar
1 lžíce třtinový cukr
250 ml smetana 31%
mleté divoké koření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si slaninu nakrájíme na hranolky, seřízneme do špičky a rozložené si necháme zmrazit. Ideálně, pokud si vzpomeneme několik hodin předem

  2. Maso (dobrým výběrem je kulatá plec, tedy tzv. falešná svíčková, která je nejen cenově dostupnější než pravá svíčková, ale taktéž svými vlastnostmi se na tento recept velmi hodí) si nachystáme na kuchyňské prkénko alespoň hodinu před tím, než začneme vařit, aby poté na rozpáleném tuku nedostalo teplotní šok. Nožem poté děláme zářezy podél vláken masa a do vzniklého prostoru vsuneme klínek slaniny. Jde to lehce, pokud si slaninu necháme dostatečně zmrznout

  3. Přírodním kuchyňským provázkem zavážeme maso na jednom konci a poté děláme smyčky a lehce utahujeme po celé délce masa. Bude tak lépe držet tvar a rovnoměrně se opékat. Svázané maso těsně před opékáním ze všech stran osolíme a opepříme

  4. V hrnci dobře rozpálíme tuk (ideálně přepuštěné máslo, ale můžeme použít např. slunečnicový olej), zprudka opečeme maso ze všech stran dozlatova, vyjmeme z hrnce a odložíme ho bokem

  5. Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, vhodíme do hrnce po opékání masa, přípečky jsou žádoucí, udělají poté lepší chuť omáčce. Pokud nám zbyla slanina ze špikování, přidáme ji také, orestujeme ji ještě před zeleninou

  6. Po chvíli zasypeme zeleninu lžící třtinového cukru, přidáme i nakrájenou cibuli a necháme zkaramelizovat. Zarestujeme i kuličky koření. Potřebujeme, aby zelenina dosáhla zlatohnědé barvy, pro výraznou chuť a barvu omáčky

  7. Poté maso se zeleninou můžeme vložit do pekáčku, podlít a péct při občasném otáčení a podlévání doměkka, ze zkušeností nám však přijde vhodnější příprava v tlakovém hrnci. Maso je tak šťavnatější, dříve hotové a celkově je tato úprava i snadnější. Maso tedy vrátíme zpět do hrnce, podlijeme vývarem (popřípadě jen vodou) až do zakrytí masa, přidáme bobkový list, směs divokého koření, lžíci plnotučné hořčice a pod tlakem pozvolna dusíme dvě hodiny. Poté vypneme plotnu a necháme je pár minut dojít

  8. Maso vyjmeme, necháme pár minut odpočinout a nakrájíme na plátky. Vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme v hrnci ponorným mixérem. Pokud by bylo potřeba, omáčku zahustíme hladkou moukou, dobře rozmíchanou ve smetaně a ještě provaříme 5 minut. V opačném případě jen zjemníme plátkem studeného másla a smetanou. Přidáme pár kapek citronu, ochutnáme a případně ještě dochutíme solí, pepřem či mletým divokým kořením

  9. Na talíř servírujeme nejprve omáčku, plátky masa, ozdobíme brusinkami a jako přílohu podáváme houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!