Podzimní polévka ze sušených pravých hřibů a lišek recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 4 ks brambory 1 ks cibule 50 g celer 1 ks mrkev 2 ks bobkový list 2 lžíce slunečnicový olej 1 lžíce hladká mouka 1 lžička mletá sladká paprika 10 kuliček celý černý pepř 5 kuliček celé nové koření 1 ks petrželový kořen 1 hrst sušené lišky 1 hrst sušený hřib dubový
Postup Podzimní polévka ze sušených pravých hřibů a lišek
Postup přípravy receptu
-
Sušené lišky namočíme do teplé vody na 24 hodin a sušené pravé hřiby dubové namočíme na 30 minut. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu - mrkev a petržel pokrájíme na kolečka, celer na kostky
Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji zkaramelizovat, přilijeme 1 litr vody, přidáme namočené houby i s vodou z namočení, osolíme, přihodíme bobkové listy, celé nové a celý černý pepř. Přivedeme do varu a vaříme do změknutí hub, přidáme malé kostky očištěných brambor a vaříme, až změknou i brambory
Na oleji zpěníme 1 lžíci hladké mouky, přidáme mletou sladkou papriku, necháme rozpustit, přilijeme půl litru studené vody a rozmícháme dohladka. Hotovou zápražku přilijeme do polévky a povaříme ještě 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky
Podzimní polévku ze sušených pravých hřibů a lišek servírujeme horkou s domácím čerstvým pečivem. Tato velmi chutná a voňavá podzimní polévka výborně zasytí i zahřeje.