Podzimní polévka ze sušených pravých hřibů a lišek recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
4 ks brambory
1 ks cibule
50 g celer
1 ks mrkev
2 ks bobkový list
2 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce hladká mouka
1 lžička mletá sladká paprika
10 kuliček celý černý pepř
5 kuliček celé nové koření
1 ks petrželový kořen
1 hrst sušené lišky
1 hrst sušený hřib dubový

Postup přípravy receptu

  1. Sušené lišky namočíme do teplé vody na 24 hodin a sušené pravé hřiby dubové namočíme na 30 minut. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu - mrkev a petržel pokrájíme na kolečka, celer na kostky

  2. Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji zkaramelizovat, přilijeme 1 litr vody, přidáme namočené houby i s vodou z namočení, osolíme, přihodíme bobkové listy, celé nové a celý černý pepř. Přivedeme do varu a vaříme do změknutí hub, přidáme malé kostky očištěných brambor a vaříme, až změknou i brambory

  3. Na oleji zpěníme 1 lžíci hladké mouky, přidáme mletou sladkou papriku, necháme rozpustit, přilijeme půl litru studené vody a rozmícháme dohladka. Hotovou zápražku přilijeme do polévky a povaříme ještě 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky

  4. Podzimní polévku ze sušených pravých hřibů a lišek servírujeme horkou s domácím čerstvým pečivem. Tato velmi chutná a voňavá podzimní polévka výborně zasytí i zahřeje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!