Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 180 g máslo 2 lžíce mléko 100 ml mléko cukr krupice 50 g cukr moučka 180 g hladká mouka 150 g mletý mák 1 balíček kypřící prášek do pečiva 250 g hladká špaldová mouka 3 lžíce švestková povidla Hamé
Postup Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme oba druhy mouky s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Zapracujeme změklé máslo i vejce a podle potřeby přidáme mléko tak, aby se těsto nelepilo a drželo pohromadě. Počítáme s tím, že těsto z celozrnné mouky je mnohem rozpadavější než z hladké pšeničné. Zabalíme těsto do fólie a necháme v chladu odležet alespoň hodinu (nejlépe celou noc)
Na náplň utřeme mletý mák s povidly a doplníme ohřátým mlékem. Povidla jsou už slazená, tak cukr přidáváme raději až po ochutnání
Odpočinuté těsto vyválíme na plát nebo rovnou namačkáme do vymazané formy. Necháme si malý díl stranou na ozdobení. Naplníme povidlovou směsí a povrch koláče uhladíme. Na povrch koláče můžeme z proužků těsta splést ozdobnou mřížku, protože povidla s mákem jsou hodně tmavá, přímo vybízejí k ozdobení
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 25 minut
Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem nakrájíme a podáváme jako výborný moučník.