Polévka z pečené mrkve recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 palička česnek sůl 1 l vývar 2 lžíce máslo 1 ks cibule 1 kg mrkev 1 lžička zázvor 1/4 ks limetka 2 lžíce med koření 4 lžíce olivový olej mletý pepř 250 ml smetana ke šlehání 33% 1 hrst nať petržele nebo koriandru
Postup Polévka z pečené mrkve
Postup přípravy receptu
-
Mrkve očistíme a nakrájíme na 3 - 4 cm rozpůlené špalíky. Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut provařit, bude se péci o polovinu času méně
Mrkev přesypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky a stroužky česneku ve slupce. Vše pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme bylinkami. Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut, tedy med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval
Upečenou mrkev, cibuli a vyloupané stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme asi 2 cm oloupaného a pokrájeného zázvoru. Zalijeme cca půl litrem vývaru (v nouzi jen vodou) a přivedeme k varu. Vmícháme 200 ml smetany, následně polévku odstavíme, přidáme dva plátky studeného másla a mixujeme dohladka. Pokud je potřeba, přiléváme po částech i více vývaru, aby byla konzistence dle našich představ
Nakonec polévku z pečené mrkve ochutnáme a doladíme solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala
Jednotlivé porce polévky z pečené mrkve dozdobíme zbytkem smetany, nasekanou zelenou natí petržele či koriandru, můžeme přidat také chilli či červený pepř. Podáváme například s rozpečenou bagetkou nebo jako zde s tortillou zapečenou s cheddarem.