Polévka z pečené mrkve recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 palička česnek
sůl
1 l vývar
2 lžíce máslo
1 ks cibule
1 kg mrkev
1 lžička zázvor
1/4 ks limetka
2 lžíce med
koření
4 lžíce olivový olej
mletý pepř
250 ml smetana ke šlehání 33%
1 hrst nať petržele nebo koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Mrkve očistíme a nakrájíme na 3 - 4 cm rozpůlené špalíky. Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut provařit, bude se péci o polovinu času méně

  2. Mrkev přesypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky a stroužky česneku ve slupce. Vše pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme bylinkami. Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut, tedy med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval

  3. Upečenou mrkev, cibuli a vyloupané stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme asi 2 cm oloupaného a pokrájeného zázvoru. Zalijeme cca půl litrem vývaru (v nouzi jen vodou) a přivedeme k varu. Vmícháme 200 ml smetany, následně polévku odstavíme, přidáme dva plátky studeného másla a mixujeme dohladka. Pokud je potřeba, přiléváme po částech i více vývaru, aby byla konzistence dle našich představ

  4. Nakonec polévku z pečené mrkve ochutnáme a doladíme solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala

  5. Jednotlivé porce polévky z pečené mrkve dozdobíme zbytkem smetany, nasekanou zelenou natí petržele či koriandru, můžeme přidat také chilli či červený pepř. Podáváme například s rozpečenou bagetkou nebo jako zde s tortillou zapečenou s cheddarem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!