Pomeranče v karamelu recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 300 ml voda 4 ks hřebíček 250 g cukr krupice 5 ks pepř 1 ks rozdrcený lusk kardamomu 6 - 8 lžic vyloupané a nakrájené pistácie 4 ks pomeranč (velký)
Postup Pomeranče v karamelu
Postup přípravy receptu
-
Kardamomový lusk rozdrtíme, stejně jako kuličky pepře. Pistácie vyloupeme a nasekáme
Cukr, pepř, hřebíček, kardamom a 150ml vody zahříváme za stálého míchání v rendlíku na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Pak zesílíme oheň a roztok vaříme bez míchání do zhoustnutí. Zároveň také ztmavne. Podle potřeby stíráme vařečkou sirup přichycený na stěnách rendlíku
Do karamelu opatrně přilijeme zbývající vodu. (Raději trochu odstupte, karamel může prskat!) Rendlík odstavíme a karamel mícháme vařečkou, dokud se obě tekutiny nespojí. Necháme vychladnout
Pomeranče oloupeme nožem tak, aby si zachovali tvar. Odstraníme z nich bílou vrstvu pod kůrou. Ponecháme je v celku nebo rozdělíme nad mísou na dílky. Dílky zbavíme také tenkých blanek a přidáme do mísy
Pomeranče přelijeme ochuceným karamelem, promícháme, mísu přikryjeme a uložíme do chladničky. Před podáváním dezert rozdělíme do misek, posypeme nakrájenými pistáciemi a podáváme
Zdroj: Slovart.cz