Pomerančovo-čokoládový dort recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 120 g cukr 25 g cukr 3 ks vejce 50 g čokoláda 50 g čokoláda na vaření 3 plátky želatina 1 balíček vanilkový cukr 150 g hladká mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 1 kelímek smetana ke šlehání pomerančová kůra kandované ovoce 150 ml pomerančová šťáva 50 g mleté vlašské ořechy čokoládové hoblinky 1 balíček kypřicí prášek
Postup Pomerančovo-čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme čokoládovou šlehačku. Rozehřejeme čokoládu a do ní přilijeme smetanu. Mícháme, dokud se vše nespojí, poté necháme vystydnout. Je nutné dát šlehačku alespoň na hodinu do lednice, aby byla před šleháním dobře vychlazená
Pomerančovou náplň si připravíme smícháním nastrouhané pomerančové kůry z půlky pomeranče, šťávy a cukru. Tuto směs ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí, pak k ní přidáme 3 plátky želatiny. Necháme vychladit (aby začala želírovat), poté smícháme se smetanou, ušleháme a dáme do lednice
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na těsto si smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr a 2 lžíce vody. Ušleháme do pěny a k této směsi prosejeme mouku s kypřícím práškem. Přidáme nastrouhanou čokoládu a ořechy. Vše dobře zamícháme, nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca 25 minut
Vychladlý korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny. Na dolní část korpusu dáváme pomerančovou šlehačku. Poté přiložíme svrchní část korpusu a celý dort pomažeme čokoládovou šlehačkou. Povrch můžeme libovolně zdobit, např. čokoládovými hoblinkami, kandovaným ovocem. Já jsem použila čokoládová vajíčka, protože jsem dort pekla v době Velikonoc
Pomerančovo-čokoládový dort necháme vychladit do druhého dne.