Povidlová omáčka recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 30 g cukr sůl 40 g máslo 1 - 2 lžíce rum 750 ml voda mletá skořice 30 g hladká mouka 200 g sušené švestky mletý hřebíček mletý badyán
Postup Povidlová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Sušené švestky spaříme. Vsypeme je do kastrůlku, zalijeme trochou vody a povaříme je. Pak švestky prolisujeme. Pokud se nám nechce vařit se švestkami, můžeme je nahradit povidly
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Do ní prolisujeme švestky a omáčku podle potřeby rozředíme vodou. Pokud použijeme povidla, přidáme je až do rozředěného základu omáčky. Povidlovou omáčku mírně osolíme, přikořeníme a podle chuti osladíme. Takto připravenou omáčku asi 20 minut povaříme. Nakonec přidáme rum
Povidlová omáčka se podává v některých krajích k vařenému uzenému s knedlíkem, ale je znamenitá i k vaječnému svítku nebo ke zvěřině
Foto: Shutterstock.com