Povidlová omáčka se strouhaným perníkem recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- cukr 2 špetky sůl 80 g máslo rum skořice 1,5 l voda 1/2 ks citron 5 lžic povidla perník na strouhání 80 g hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání
Postup Povidlová omáčka se strouhaným perníkem
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme máslo, zaprášíme hladkou moukou a mícháme, dokud se nevytvoří zlatavá jíška. Podlijeme studenou vodou, přidáme 5 vrchovatých lžic neslazených povidel a rozmícháme metličkou. Přidáme sůl, hřebíček, celou skořici, kolečko citronu, cukr podle chuti a kyselosti povidel. Povidlovou omáčku přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 20 minut
Poté vlijeme smetanu ke šlehání a provaříme cca 5 minut. Následně dochutíme strouhaným perníkem, čímž se omáčka také zahustí. Podle chuti také nakonec přidáme rum, citronovou šťávu, mletou skořici a podle potřeby dosladíme
Povidlovou omáčku podáváme nejčastěji k vařenému uzenému masu a doplníme houskovým knedlíkem.