Povidlové frgály recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 120 g máslo 100 g máslo 100 g máslo 1 lžíce rum 2 ks žloutek 250 ml mléko 35 g droždí 85 g cukr krupice povidla 80 g cukr krystal 250 g hladká mouka 100 g hrubá mouka 250 g polohrubá mouka
Postup Povidlové frgály
Postup přípravy receptu
-
Ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí vymícháme kvásek. Než vzejde, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, jemně osolenou mouku a vypracujeme středně husté těsto
Mezitím si připravíme drobenku. Máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky
V hrníčku si rozpustíme máslo na potření, do kterého po zchladnutí přimícháme rum. Tuto směs použijeme k potírání upečených koláčů
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky a necháme je opět vykynout. Potom rozválíme bochánky válečkem na velmi tenký plát, natřeme je povidly, posypeme drobenkou a zase necháme vykynout
Troubu předehřejeme na 180°C. Před tím, než dáme frgály do trouby, propícháme je vidličkou. Pečeme do jemného zčervenání okrajů. Ihned po vyndání kraje potíráme máslem s rumem
Povidlové frgály podáváme sypané moučkovým cukrem.