Pravé šišky s mákem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
7 ks brambory
1 dl voda
250 g hrubá mouka
250 g hladká mouka
na obalení
100 g máslo
100 g cukr krystal
100 g vanilkový cukr
200 g mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uvaříme v osolené vodě brambory ve slupce.

  2. Mezitím si na desku připravíme hladkou a hrubou mouku. Brambory vychladíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mouky. Přidáme vejce, podle potřeby přidáváme vodu a vypracujeme těsto střední konzistence, aby se nám s ním dalo pracovat.

  3. Mezitím si do hrnce dáme pomalu vařit vodu, abychom pak nečekali.

  4. Těsto si rozdělíme na několik částí. Tyto rukama nejprve tvarujeme do velkých hadů, které nakrájíme na malé kousky a z těchto na pomoučněném válu tvarujeme šišky.

  5. Vložíme je do vařící vody a vaříme cca 10 - 15 minut doměkka, to znamená, že při rozřezání musí být vnitřek uvařený, nesmí tam být mouka.

  6. Zatím si do mísy dáme mák, cukr krystal, vanilkový cukr a máslo. Uvařené šišky vybíráme do mísy s mákem a cukrem tak, abychom přenesli spolu s nimi i trochu vývaru. Zamícháme a pokud potřebujeme, ještě přisladíme.

  7. Množství cukru si každý určí sám podle chuti.

  8. Pravé šišky s mákem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!