Pravý bulharský šopský salát recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 ks rajčata 200 g sýr feta 1 ks červená kapie 1 ks zelená kapie 1 ks žlutá kapie 2 ks salátová okurka 2 ks červená cibule 2 lžíce čerstvá petrželka 3 lžíce extra panenský olivový olej
Postup Pravý bulharský šopský salát recept
Postup přípravy receptu
-
Červenou, žlutou a zelenou kapii nasucho upečeme na roštu v troubě nebo ze všech stran opečeme na tálu (plotýnce). Papriky strčíme do mikroténového sáčku, aby se nám zapařily a my je mohli snadno oloupat. Rajčata, která jsou voňavá a masitá, lehce nakrojíme do kříže, spaříme, slupky oloupeme a bubáky vyřízneme. Salátové okurky oloupeme. Kapií, okurek a rajčat by mělo být přibližně stejně, v našem případě asi 400 g. Můžeme použít pouze kapie nebo i klasické papriky.
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a smícháme dohromady. Červené cibule i petrželku nasekáme nadrobno a přidáme do mísy k další zelenině. Vše zalijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Sýr feta nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme nahrubo.
Salát rozdělíme na porce a posypeme sýrem feta. Salát připravujeme těsně před podáváním. Žádná zálivka, ani sůl, sýr feta zcela nahradí sůl. Dokonce ani chladnička k tomuto salátu nepatří!
Pravý bulharský šopský salát podáváme samotný nebo s chlebem či pečivem podle chuti.