Pravý bulharský šopský salát recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks rajčata
200 g sýr feta
1 ks červená kapie
1 ks zelená kapie
1 ks žlutá kapie
2 ks salátová okurka
2 ks červená cibule
2 lžíce čerstvá petrželka
3 lžíce extra panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Červenou, žlutou a zelenou kapii nasucho upečeme na roštu v troubě nebo ze všech stran opečeme na tálu (plotýnce). Papriky strčíme do mikroténového sáčku, aby se nám zapařily a my je mohli snadno oloupat. Rajčata, která jsou voňavá a masitá, lehce nakrojíme do kříže, spaříme, slupky oloupeme a bubáky vyřízneme. Salátové okurky oloupeme. Kapií, okurek a rajčat by mělo být přibližně stejně, v našem případě asi 400 g. Můžeme použít pouze kapie nebo i klasické papriky.

  2. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a smícháme dohromady. Červené cibule i petrželku nasekáme nadrobno a přidáme do mísy k další zelenině. Vše zalijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Sýr feta nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme nahrubo.

  3. Salát rozdělíme na porce a posypeme sýrem feta. Salát připravujeme těsně před podáváním. Žádná zálivka, ani sůl, sýr feta zcela nahradí sůl. Dokonce ani chladnička k tomuto salátu nepatří!

  4. Pravý bulharský šopský salát podáváme samotný nebo s chlebem či pečivem podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!