Pravý dort Malakoff recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
190 g cukr
140 g máslo
2 ks žloutek
0 l mléko
0 l likér
20 g hladká mouka
náplň
120 g máslo
3 ks žloutek
1 ks vanilka
120 g cukr moučka
0 l sladká smetana
100 g mleté mandle
těsto
6 ks žloutek
6 ks bílek
1 ks vanilka
150 g cukr moučka
1 ks citronová kůra
180 g hrubá mouka
na ozdobu
10 g cukr moučka
0 l smetana ke šlehání
na potření
150 g meruňková marmeláda
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme těsto na piškoty. Prosátý cukr moučka, žloutky a tlučenou vanilku třeme v míse půl hodiny. Pak přidáme strouhanou citronovou kůru a tuhý sníh z bílků současně s hrubou moukou.

  2. Těsto vložíme do papírového kornoutu s hladkou trubičkou a uděláme na plech papírem vyložený a máslem vytřený 15 malých piškotů, načež z ostatního těsta uděláme velké stejné piškoty. Po povrchu posypeme piškoty cukrem a ve středně horké troubě je upečeme do zrůžovění.

  3. Mezitím si vyšleháme krém z másla, cukru, hladké mouky, mléka, žloutků a likéru. Dále vyšleháme máslo, vanilku, žloutky, cukr moučka, sladkou svařenou smetanu a mleté mandle.

  4. Upečené piškoty sejmeme z papíru a malé zatím uschováme. Velké piškoty rozpůlíme, přitom čistou dortovou formu vypláchneme studenou vodou, vysypeme cukrem, dno vyložíme vrstvou rozpůlených piškotů, na ně rozetřeme mandlovou náplň a krém. Na krém vložíme opět piškoty a tak pokračujeme, až je forma plná. Na povrchu musí být piškoty.

  5. Takto upravený dort Malakoff zatížíme a v chladu necháme 24 hodin ztuhnout. Potom dort vyklopíme, na povrchu i po stranách jej potřeme dobrou meruňkovou zavařeninou, ozdobíme ušlehanou slazenou smetanou a malými piškoty.

  6. Pravý dort Malakoff nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!