Pravý dort Malakoff recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- krém 190 g cukr 140 g máslo 2 ks žloutek 0 l mléko 0 l likér 20 g hladká mouka náplň 120 g máslo 3 ks žloutek 1 ks vanilka 120 g cukr moučka 0 l sladká smetana 100 g mleté mandle těsto 6 ks žloutek 6 ks bílek 1 ks vanilka 150 g cukr moučka 1 ks citronová kůra 180 g hrubá mouka na ozdobu 10 g cukr moučka 0 l smetana ke šlehání na potření 150 g meruňková marmeláda podle potřeby máslo na vymazání
Postup Pravý dort Malakoff recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme těsto na piškoty. Prosátý cukr moučka, žloutky a tlučenou vanilku třeme v míse půl hodiny. Pak přidáme strouhanou citronovou kůru a tuhý sníh z bílků současně s hrubou moukou.
Těsto vložíme do papírového kornoutu s hladkou trubičkou a uděláme na plech papírem vyložený a máslem vytřený 15 malých piškotů, načež z ostatního těsta uděláme velké stejné piškoty. Po povrchu posypeme piškoty cukrem a ve středně horké troubě je upečeme do zrůžovění.
Mezitím si vyšleháme krém z másla, cukru, hladké mouky, mléka, žloutků a likéru. Dále vyšleháme máslo, vanilku, žloutky, cukr moučka, sladkou svařenou smetanu a mleté mandle.
Upečené piškoty sejmeme z papíru a malé zatím uschováme. Velké piškoty rozpůlíme, přitom čistou dortovou formu vypláchneme studenou vodou, vysypeme cukrem, dno vyložíme vrstvou rozpůlených piškotů, na ně rozetřeme mandlovou náplň a krém. Na krém vložíme opět piškoty a tak pokračujeme, až je forma plná. Na povrchu musí být piškoty.
Takto upravený dort Malakoff zatížíme a v chladu necháme 24 hodin ztuhnout. Potom dort vyklopíme, na povrchu i po stranách jej potřeme dobrou meruňkovou zavařeninou, ozdobíme ušlehanou slazenou smetanou a malými piškoty.
Pravý dort Malakoff nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem k různým příležitostem.