Pravý hummus s tahini recept
Apetit Recepty pomazánkySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek sůl 1 ks citron 150 g cizrna 1/2 dl olivový olej 1 - 2 špetky římský kmín 100 g pasta tahini 1 dl vývar z cizrny
Postup Pravý hummus s tahini
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a takto necháme přes noc stát. V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout
Z citronu vymačkáme šťávu, česnek oloupeme
Vychladlou cizrnu vsypeme do mixéru, přidáme římský kmín, olivový olej, studený vývar, česnek a citronovou šťávu a trochu soli. Vše důkladně rozmixujeme na hutnou pomazánku. Až po důkladném rozmixování všech surovin přidáváme tahini a znovu promixujeme do zcela hladké konzistence. Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý
Hummus - cizrnovou pomazánku podáváme v miskách s čerstvým pečivem. Před podáváním zakápneme olivovým olejem
Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou.