Předtěsto na pečení chleba recept
Apetit Recepty undefinedSuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 lžička cukr krystal 1 lžíce slunečnicový olej 300 ml vlažná voda 10 g čerstvé droždí 500 g chlebová mouka
Postup Předtěsto na pečení chleba
Postup přípravy receptu
-
Večer před pečením nového chleba si připravíme předtěsto na pečení chleba. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a dobře promícháme. Do promíchané mouky uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem krystal. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme olej a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut
Potom všechno rukama důkladně zpracujeme na těsto, až se začnou tvořit puchýřky na povrchu těsta. Těsto je měkčí a trošku lepivé. Těsto posypeme moukou a přikryté čistou utěrkou necháme asi 1 hodinu v teple vykynout na dvojnásobný objem. Potom těsto znovu propracujeme, dáme do mikroténového sáčku a odložíme na noc do chladničky
Je potřeba zabalit těsto volněji, protože bude kynout dále, sice pomaleji. Těsto můžeme odložit do chladničky ve stejné nádobě a přikryté potravinářskou fólií. Na obrázku lze vidět, jak vypadá těsto ráno, kdy ho máme připravené na použití při pečení chleba
Po vyjmutí z chladničky před pečením je potřeba nechat těsto odpočívat nejméně 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě, aby se ohřálo. Na chléb se nepoužije celá dávka, ale jen její část, zbytek se vrátí zpět do chladničky, kde vydrží 7 - 10 dní v závislosti od nastavené teplotě chladničky. Předtěsto můžeme tedy mít stále po ruce. Výsledné těsto je o něco řidší konzistence než samotné chlebové těsto a trošku lepí
Předtěsto je vlastně staré chlebové těsto. Naše babičky při pečení chleba vždy odložily kousek těsta a toto staré těsto použily při novém pečení chleba. Předtěsto není kvásek, jak byste si mohli myslet. Kvásek se také používá při pečení chleba, ale má úplně jiný charakter
Předtěsto připravíme v předvečer a odložíme do chladničky na 12 hodin, kde ještě do rána více nakyne a ráno při pečení chleba použijeme. Naše babičky kromě odložení kusu těsta z pečení chleba byly zvyklé často odškrabávat zbytky těsta z koryta, ve kterém míchali těsto na chléb a toto oškrabané těsto odložily do spíže na chladné místo jako základ pro nový chléb. Tyto zbytky starého těsta posloužily, když nebylo čerstvé droždí právě k dispozici, protože postačilo na chléb podstatně méně droždí, přitom nový chléb byl mnohem vláčnější, chutnější a zůstal déle čerstvý
Recept na předtěsto na pečení chleba přidávám k receptu na Pane Siciliano - Sicilský chléb, používám ho však i při pečení jiných chlebů, které v budoucnosti ještě přidám a jejichž recepty předtěsto doslova vyžadují, takže příprava předtěsta vůbec není zbytečná práce a už našimi babičkami je po dlouhé roky ověřená a opodstatněná. Tato metoda se používá a využívá hojně i dnes v mnohých soukromých pekárnách u nás i ve světě za účelem upečení lepšího domácího chleba.