Raifort fumé ala Richard Novák recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 0,5 hrnečků olej sůl 0,5 l mléko 2 kelímky smetana 1 ks jablko 1 ks křen 2 lžíce cukr krupice 2 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 1 špetka mletá skořice 0,5 hrnků hladká mouka 5 plátků anglická slanina 0,5 hrnků citronová šťáva mletý černý pepř 1 kg nové brambory 4 kuličky celý černý pepř 3 snítky čerstvý rozmarýn 700 g uzený vepřový ocásek
Postup Raifort fumé ala Richard Novák
Postup přípravy receptu
-
Uzené vepřové ocásky dáme povařit s kořením. Pokud chceme zužitkovat i vývar z ocásků, okořeníme a necháme vařit delší dobu
Mezitím si připravíme jednoduchou křenovou omáčku. Základem bude bešamel z mléka a hladké mouky, který ochutíme trochou vývaru, pepřem a solí. Přidáme čerstvý nastrouhaný křen, smetanu a za stálého míchání necháme chvíli provařit
Jako přílohu si předvaříme nové brambory, které poté vložíme na pekáček, zakápneme olejem, osolíme, přidáme pár snítek čerstvého rozmarýnu a poklademe plátky anglické slaniny. Přílohu pečeme na 200 °C cca 45 minut
Na ozdobení uzených ocásků si připravíme karamelová jablka. Jedno větší jablko oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jadřinců. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, přidáme jablka a zalijeme citronovou šťávou. Přidáme špetku mleté skořice a stále mícháme, dokud nedocílíme konzistence tekutého medu
Raifort fumé ala Richard Novák nyní můžeme naaranžovat tak jako na fotografii a servírovat.