Rajčatová salsa se slaninovými brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl sůl 4 ks rajče 1 ks chilli paprička olivový olej mletý pepř 3 plátky anglická slanina 1 ks červená paprika 12 ks malé brambory 1 ks bílá paprika
Postup Rajčatová salsa se slaninovými brambory
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Vezmeme plech a vyložíme ho pečícím papírem (papír nejdříve zmačkejte, na plechu pak lépe leží)
Brambory i se slupkou omyjeme a pečlivě osušíme. Pokud budou větší, tak je rozkrojíme na půlky nebo měsíčky. Brambory vyskládáme vedle sebe na pečící papír. Posolíme a dáme do trouby. Až brambory začnou zlátnout, tak je obrátíme. Až uvidíme, že začínají opět zlátnout, obrátíme je zpět. Vezmeme si slaninu a rozkrájíme na malé plátky. Plátek slaniny položíme na každou bramboru. Necháme dopékat cca 20 minut
Mezitím si vezmeme 4 větší rajčata a oloupeme. Uděláme to následovně: Nakrojíme horní část rajčete do kříže a necháme asi minutu ve vroucí vodě, poté je vložíme do studené vody a během pár vteřin již jde slupka bez problémů dolů. Nakrájíme na měsíčky. Červenou papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kusy, to uděláme i s bílou paprikou a chilli papričkou (nebo namísto chilli papričky můžeme přidat 1 lžíci pálivé mleté papriky). Základ na rajčatovou salsu rozmixujeme v mixéru několika pulzy v pyré. Kdo chce, může přidat oregano. Na pánev si dáme kapku olivového oleje a na plátky nakrájený česnek. Zlehka osmahneme (nesmí zhnědnout) a přidáme připravenou směs. Dusíme ji, až zmizí všechna voda a vznikne husté pyré
Rajčatovou salsu podáváme se slaninovými brambory. Zdobíme čerstvou bylinkou.