Rajská podle babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 kostek cukr 1 ks cibule 4 lžičky tymián 3 lžíce sádlo 1 ks rajčatový protlak 2 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 3 lžíce hladká mouka 1 kelímek smetana na vaření 4 kuličky celý černý pepř 1 sklenice nákládaná rajčata podle chuti cukr sůl ocet
Postup Rajská podle babičky recept
Postup přípravy receptu
-
V hlubokém kastrolu si rozehřejeme sádlo a přidáme 10 kostek cukru (nebo 10 lžiček pískového cukru). Cukr důkladně mícháme a zahříváme, dokud se nevytvoří karamel. Poté přidáme okapaná a oloupaná naložená rajčata, nálev od rajčat nevyléváme. Nejlepší jsou domácí rajčata naložená ve sladkokyselém nálevu, ale mohou být i koupená v plechu. Pozor, rajčata ve styku s karamelem začnou prskat, tak je dobré mít připravenou pokličku.
Po chvíli přidáme do kastrolu k rajčatům nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián, celý pepř a nové koření. Dusíme pod pokličkou, až vše dokonale změkne. Mezitím přiléváme scezený nálev od rajčat. Když jsou rajčata měkká, vyndáme z omáčky koření a vše buď propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Dále do omáčky přidáme rajčatový protlak a dochutíme podle sebe (ocet, cukr, sůl). V případě, že použijeme sladkokyselý nálev, není už téměř třeba omáčku dochucovat. Nakonec rajskou podle babičky zjemníme smetanou, ve které si rozkvedláme trochu mouky a popřípadě ještě dochutíme.
Rajskou podle babičky podáváme klasicky s knedlíkem a masem, ale skvěle se hodí i k plněným paprikám.