Rajská podle babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 kostek cukr
1 ks cibule
4 lžičky tymián
3 lžíce sádlo
1 ks rajčatový protlak
2 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
3 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana na vaření
4 kuličky celý černý pepř
1 sklenice nákládaná rajčata
podle chuti
cukr
sůl
ocet

Postup přípravy receptu

  1. V hlubokém kastrolu si rozehřejeme sádlo a přidáme 10 kostek cukru (nebo 10 lžiček pískového cukru). Cukr důkladně mícháme a zahříváme, dokud se nevytvoří karamel. Poté přidáme okapaná a oloupaná naložená rajčata, nálev od rajčat nevyléváme. Nejlepší jsou domácí rajčata naložená ve sladkokyselém nálevu, ale mohou být i koupená v plechu. Pozor, rajčata ve styku s karamelem začnou prskat, tak je dobré mít připravenou pokličku.

  2. Po chvíli přidáme do kastrolu k rajčatům nakrájenou cibuli, bobkový list, tymián, celý pepř a nové koření. Dusíme pod pokličkou, až vše dokonale změkne. Mezitím přiléváme scezený nálev od rajčat. Když jsou rajčata měkká, vyndáme z omáčky koření a vše buď propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Dále do omáčky přidáme rajčatový protlak a dochutíme podle sebe (ocet, cukr, sůl). V případě, že použijeme sladkokyselý nálev, není už téměř třeba omáčku dochucovat. Nakonec rajskou podle babičky zjemníme smetanou, ve které si rozkvedláme trochu mouky a popřípadě ještě dochutíme.

  3. Rajskou podle babičky podáváme klasicky s knedlíkem a masem, ale skvěle se hodí i k plněným paprikám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!