Řecká fazolová polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 ks cibule 1 l voda 2 ks rajče 3 ks bobkový list 3 ks nové koření 4 lžíce olivový olej 1 lžíce hladká mouka 1 lžička mletá paprika 1 ks zelená paprika 1 lžíce rajský protlak 200 g bílé fazole 200 g uzené koleno 100 g kořenová zelenína podle chuti sůl petrželka podle potřeby hotová jíška
Postup Řecká fazolová polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Bílé fazole namočíme na minimálně 2 hodiny do vody a ve stejné vodě je pak uvaříme bez soli doměkka. Vody na vaření necháváme jen minimum. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, rajčata s paprikou nakrájíme na kousky.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě uzené koleno, pak ho nakrájíme na kostičky a s malou částí vody, ve kterém se vařilo, přidáme k fazolím.
Nadrobno nakrájenou větší cibuli zpěníme na rozpáleném oleji v kastrolu, přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, 2 stroužky utřeného česneku, podlijeme vývarem z kolena a dusíme. Po 30 minutách přidáme bobkový list a nové koření, mletou papriku a rajský protlak. Krátce povaříme a přidáme fazole i s vodou. Do fazolové polévky přidáme na větší kousky nakrájené rajče a papriku. Na závěr do řecké fazolové polévky vsypeme hotovou jíšku, kterou polévku zahustíme, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku ještě krátce provaříme.
Řeckou fazolovou polévku při podávání posypeme nasekanou petrželkou.