Řecká fazolová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 ks cibule
1 l voda
2 ks rajče
3 ks bobkový list
3 ks nové koření
4 lžíce olivový olej
1 lžíce hladká mouka
1 lžička mletá paprika
1 ks zelená paprika
1 lžíce rajský protlak
200 g bílé fazole
200 g uzené koleno
100 g kořenová zelenína
podle chuti
sůl
petrželka
podle potřeby
hotová jíška

Postup přípravy receptu

  1. Bílé fazole namočíme na minimálně 2 hodiny do vody a ve stejné vodě je pak uvaříme bez soli doměkka. Vody na vaření necháváme jen minimum. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, rajčata s paprikou nakrájíme na kousky.

  2. Zvlášť uvaříme v osolené vodě uzené koleno, pak ho nakrájíme na kostičky a s malou částí vody, ve kterém se vařilo, přidáme k fazolím.

  3. Nadrobno nakrájenou větší cibuli zpěníme na rozpáleném oleji v kastrolu, přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, 2 stroužky utřeného česneku, podlijeme vývarem z kolena a dusíme. Po 30 minutách přidáme bobkový list a nové koření, mletou papriku a rajský protlak. Krátce povaříme a přidáme fazole i s vodou. Do fazolové polévky přidáme na větší kousky nakrájené rajče a papriku. Na závěr do řecké fazolové polévky vsypeme hotovou jíšku, kterou polévku zahustíme, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku ještě krátce provaříme.

  4. Řeckou fazolovou polévku při podávání posypeme nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!