Řecké tzatziki recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 1 hrst kopr 1 lžíce citronová šťáva 1,5 ks salátová okurka 2 lžíce panenský olivový olej celý bílý pepř 600 g řecký jogurt
Postup Řecké tzatziki
Postup přípravy receptu
-
Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Nastrouhanou okurku přesypeme do plátýnka, plátěné utěrky či obyčejné látkové pleny a vymačkáme přebytečnou šťávu. Vymačkanou okurku přidáme k řeckému jogurtu a promícháme
Kopr nasekáme na jemno. Množství by mělo odpovídat zhruba jedné menší hrsti. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Spolu s koprem vmícháme do jogurtu. Na mlýnku si nameleme kuličky bílého pepře a tzatziki opepříme. Klasickým černým pepřem nic nezkazíme, ale raději volíme pepř bílý, který je jemnější. Tzatziki osolíme a přidáme lžíci citronové šťávy. Nakonec zakápneme 2 lžícemi panenského olivového oleje a uložíme do lednice zhruba na 2 hodiny vychladit. Teprve po 2 hodinách, jakmile se tzatziki uleží, znovu ochutnáme a případně dochutíme
Řecké tzatziki podáváme s pečivem zdobené snítkou kopru a černou olivou.