Bramborové láty s povidly a makovou omáčkou se smetanou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 60 g máslo 1 dl rum 500 g brambory 1 ks jablko 3 ks žloutky 2 lžíce cukr krupice cukr moučka 220 g hrubá mouka 200 g švestková povidla 100 g mletý mák 250 g dětská krupička 2 dl smetana 31%
Postup Bramborové láty s povidly a makovou omáčkou se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Brambory umyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Brambory po vychladnutí oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme žloutky, krupici, mouku, rozpuštěné máslo, špetku soli a spojíme v jednolitou hmotu. Těsto se nesmí lepit
Z bramborového těsta vytvoříme bochánky o váze 120 g, které rozválíme na bramborovou placku silnou 2 milimetry, kterou na sucho opečeme na rozpálené pánvi. Po upečení bramborové placky vrstvíme na sebe, potřeme rozmíchanými povidly a zavineme
V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mák, který zlehka opečeme, přidáme očištěné nahrubo nastrouhané jablko, zalijeme smetanou, rumem, přidáme cukr a 5 minut provaříme. Poté omáčku rozmixujeme a podle potřeby dosladíme
Makovou omáčku se smetanou nalijeme do hezkého předehřátého talíře a do ní pokládáme bramborové láty plněné povidly
Zdroj: Lamart