Rizoto s červenou řepou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 lžičky máslo 100 g parmazán 1-2 sklenky suché červené víno 2 ks červená řepa 1 ks červená cibule 400 g rýže arborio podle chuti sůl mletý pepř čerstvý tymián podle potřeby 1 l vývar olivový olej
Postup Rizoto s červenou řepou recept
Postup přípravy receptu
-
Na trošce olivového oleje necháme zpěnit na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidáme tenké proužky nebo kostičky syrové červené řepy. Není nutné řepu s cibulí nijak extra dlouho restovat, takže přidáme rýži, nejlépe rýži Arborio, když nemáme, můžeme použít i klasickou a nechat ji chvíli na pánvi, dokud nezačne jemně syčet. To je znamení k tomu, abychom přidali 1 dl suchého červeného vína, které necháme téměř odpařit.
Jakmile z vína na pánvi téměř nic nezůstane, je čas na vývar, který musíme postupně přilévat, dokud nebude rýže uvařená. Pokud nemáme připravený domácí vývar, rozpustíme si v horké vodě zeleninový bujon. Na pánvi musí být pořád tekutina, aby rizoto nebylo suché. V tomto bodě je ideální použít trochu soli. Záleží také, jak výrazný a dochucený máme vývar.
Jakmile máme pocit, že je rýže tak akorát, přidáme k ní nastrouhaný parmazán a promícháme. Měl by se celý rozpustit. Pak přijde na řadu máslo a tymián - můžeme dát i rozmarýn. Rizoto s červenou řepou nezapomeneme ochutnat, jestli není potřeba přidat trošku více soli nebo pepře.
Rizoto s červenou řepou rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme jako zdravý a rychlý hlavní chod.