Rychlá červená čočka s rajčaty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks cibule
2 hrnky voda
2 ks rajče
1 lžička rajčatový protlak
1 lžička harissa
1 lžíce olivový olej
1 špetka mletý pepř
1-2 hrnky červená čočka
1 špetka mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na olivovém oleji dozlatova, když začíná chytat zlatou barvu, přidáme rajčata. Chvíli mícháme na mírném plameni, pak zalijeme 2 - 3 dl vody. Když začne vřít, přidáme propláchnutou čočku. Přimícháme protlak a můžeme přidat lžičku paprikové pasty (harissa), pokud máme. Přidáme mletou sladkou papriku a špetku pepře. Za občasného míchání vaříme pod pokličkou, dokud není čočka měkká.

  2. Výhodou červené čočky je, že jde rozvařit až na kaši, takže si každý může vybrat podle chuti. Čočka bude uvařená dřív než naše hnědá, hotová bude už za cca 15 minut. Po uvaření vmícháme sůl a dochutíme. Pokud je v čočce moc vody, chvíli ji vaříme bez pokličky, dokud se voda nevyvaří.

  3. Červenou čočku s rajčaty můžeme podávat samostatně nebo i s masem či vajíčkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!