Rychlá jitrnicová kaše recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek sůl 100 g cibule 200 g vepřová játra 250 g dušená rýže 200 g vepřové plecko čerstvě mletý černý pepř 200 g vepřový lalok drcená majoránka 100 g domácí vepřové sádlo 50 g sádlo vyškvařené z domácí uzené slaniny
Postup Rychlá jitrnicová kaše
Postup přípravy receptu
-
Do mísy semeleme vepřové plecko s vepřovou podhrdlinou (tedy lalokem) a přidáme sůl. Vepřová podhrdlina je také známá pod názvy vepřový lalok nebo podbradek. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme
Na domácím vepřovém sádle orestujeme pokrájenou cibuli do žluta a necháme úplně vychladnout. Maso s vepřovým lalokem okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme prolisovaný česnek. Dále přidáme majoránku, vychladlou orestovanou cibuli, vychladlou dušenou rýži, pomleté vepřové sádlo a všechno spolu dobře promícháme
Pekáček vylijeme sádlem vyškvařeným z domácí uzené slaniny, případně můžeme použít domácí vepřové sádlo. Pekáček naplníme připravenou jitrnicovou kaší a uhladíme povrch. Na povrch směsi ještě dáme domácí vepřové sádlo
Jitrnicovou kaši pečeme 30 minut v troubě při teplotě 180 °C, dokud povrch nebude pěkně do červeno-hněda
Rychlou jitrnicovou kaši podáváme horkou s domácími nakládanými pikantními sladko-kyselými okurkami a krajícem čerstvě upečeného chleba. Jitrnicovou kaši můžeme také podávat s vařenými brambory, kyselým zelím nebo čalamádou. Je to moje zrychlená verze bez vaření, jen upečená, ale vynikající
Ochladilo se, a tak jsme zatoužili po jitrnicové kaši. Ještě sice není pravé zabíjačkové období, ale chuť jsme teda měli, tak jsem udělala zrychlenou verzi bez vaření. Klasicky se jitrnicová kaše připravuje z uvařeného vepřového ovarového masa, laloku, plecka, jater, rýže nebo krup. Někde dokonce s vymačkanými žemlemi.