Rychlý velikonoční beránek recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 0,5 ks citron 1,5 hrnek polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek 1 kelímek smetana ke šlehání 1 lžíce horká voda hrubá mouka na vysypání máslo na vymazání 0,5 hrnků třtinový cukr
Postup Rychlý velikonoční beránek
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na beránka důkladně vymažeme a pořádně vysypeme moukou. Mouku smícháme práškem do pečiva. Troubu předehřejeme na 170 °C
Žloutky dáme do větší mísy. Vyšleháme je spolu s cukrem, vodou a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme smetanu a nakonec přidáme i mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy, beránka vložíme do trouby a pečeme. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut. Místa, která by se mohla připalovat, jako třeba ouška, obalíme alobalem
Upečeného velikonočního beránka vyjmeme z trouby, formu zabalíme do studené vlhké utěrky. Pak beránka opatrně vyklopíme z formy
Rychlého velikonočního beránka ozdobíme a můžeme podávat.