Rýžový nákyp s tvarohem a rozinkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 ks vejce 50 g máslo 1 l mléko 50 g rozinky 4 lžíce cukr moučka 250 g měkký tvaroh 400 g dlouhozrnná jasmínová rýže
Postup Rýžový nákyp s tvarohem a rozinkami
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce nalijeme mléko a nasypeme rýži (necedíme). Vaříme do té doby, dokud nebude směs hodně hustá, sotva se dá míchat. Potom přidáme máslo, 3 žloutky a rýžovou směs necháme asi 10 minut chladnout
Mezitím zapneme elektrickou troubu na 170 °C a připravíme si jednoduchou náplň. Do misky dáme tvaroh, 3 žloutky a 4 vrchovaté lžíce cukru moučka. Tvaroh vyšleháme a poté podle chuti zvolíme ovoce. Já jsem použila rozinky
Po vychladnutí těsta ušleháme zbylé bílky do pevného sněhu a vmícháme zlehka do těsta. Poté si hluboký plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto. Náplň rozetřeme stěrkou a vpichujeme hluboko ze šikma do těsta. Pokud tak neuděláme, nic se nestane, ale těsto bude lehce suché
Nákyp dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Ke konci pečení více kontrolujeme, aby naše práce nevyšla vniveč. Povrch musí být takový jako na obrázku
Rýžový nákyp s tvarohem a rozinkami podáváme nejlépe teplý, ale studený nákyp je dobrý jako zákusek.