Rýžový nákyp se švestkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 ks vejce 1 l mléko 1/2 kg rýže 1 - 2 lžičky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr máslo na vymazání 1 sklenice švestkový kompot
Postup Rýžový nákyp se švestkami
Postup přípravy receptu
-
V mléce si nejprve uvaříme rýži. Uvažujeme na půl kila rýže jeden litr mléka. Při vaření ji občas zamícháme, aby se nám v mléce nepřipálila. Po uvaření můžeme rýži mírně osladit
Do částečně vychladlé rýže vmícháme vejce
Připravíme si formu k zapékání a dobře ji vymažeme máslem. Na dno formy rozprostřeme polovinu uvařené rýže. Na vrstvu rýže poklademe vypeckované švestky, posypeme je skořicí a vanilkovým cukrem. Na švestky rozprostřeme druhou polovinu rýže
Formu vložíme do vyhřáté trouby a rýži se švestkami zapékáme při 150 °C asi půl hodiny. Hlídáme si povrch, který by měl být zlatavý, okraje opečené
Hotový rýžový nákyp se švestkami můžeme servírovat společně se zbylým švestkovým kompotem.