Sacher dort recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 125 g máslo 50 g mouka 1 lžíce prášek do pečiva 150 g hořká čokoláda 50 g škrobová moučka 1/2 ks vanilkový lusk 200 g meruňková marmeláda 50 g mandle (mleté) 200 g jemná hořká poleva (nebo čokoládaú máslo na vymazání strouhanka (piškotové drobečky)
Postup Sacher dort
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme je do pěny. Bílky lehce osolíme a ušleháme je v pevný tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do pečiva a škrobovou moučkou a prosejeme do mísy. Vanilkový lusk rozpůlíme a nožem z něj vyškrábeme dřeň. Tu spolu s mandlemi přidáme k mouce a promícháme
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do čokoládové hmoty pomalu vmícháme mouku a potom i sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme piškotovými drobečky nebo strouhankou. Pak formu naplníme těstem a pečeme na horní příčce trouby asi 45 minut. Pak troubu vypneme a dort necháme 15 minut dojít ve vypnuté troubě. Vychlazený dort rozpůlíme
Za stálého míchání rozehřejeme marmeládu, propasírujeme ji sítem a namažeme jí dort. Obě půlky spojíme. Rozpustíme polevu, rozetřeme ji na dort a dort necháme při teplotě kolem 14 °C ztuhnout
Dort servírujeme vychlazený. Je vhodný k odpolední kávě
Foto: Profimedia.cz