Škeble z listového těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň 1
60 g strouhanka
5 dl mléko
80 g cukr moučka
0 lžiček mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
250 g mletý mák
náplň 2
strouhanka
voda
1 sklenka cukr krystal
2 sklenky mleté ořechy
na obalení
cukr moučka
těsto
1 balíček listové těsto
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu nalijeme mléko a přivedeme k varu. Přisypeme mák, přidáme oba druhy cukru, strouhanku nebo perník a skořici. Za stálého míchání vaříme makovou náplň na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Dáváme pozor, aby se nepřipálila. Pak ji odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

  2. Připravíme si ořechovou náplň. Dáme krystalový cukr na pánev podlijeme trochou vody, aby se cukr za stálého míchání rozpustil. Pak přidáme strouhané ořechy, a trochu strouhanky, aby hmota byla vláčná.

  3. Rozválíme listové těsto. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka a plníme buď makovou nebo ořechovou náplní. Pak přehneme kolečka, aby nám vznikly škeble a vidličkou jim přitlačíme okraje. Škeble z listového těsta klademe na vymazaný plech a dáme péct, dokud škeble nezrůžoví. Ještě teplé škeble z listového těsta obalujeme v moučkovém cukru.

  4. Osobně kupuji již rozválené listové těsto. A dělám to ze dvou. Z jednoho těsta je přibližně jeden plech, záleží na velikosti škebliček.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!