Škubánky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
brambory
sádlo
hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky, osolíme a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené. Brambory dáme vařit. Když brambory změknou, hrnec stáhneme z plamene. Na brambory ve vodě nasypeme hrubou mouku tak, aby nebyla vidět voda. Obrácenou stranou vařečky v hrnci uděláme několik děr, aby byl vidět vývar. Hrnec přiklopíme a dáme na plotýnku na nejnižší stupeň tak na 10 minut, aby se mouka propařila

  2. Po této době plotýnku vypneme (ale hrnec necháme na teplé plotýnce) a brambory s moukou rozšťoucháme dohladka. Ještě můžeme obrácenou stranou lžíce vzniklou směs roztírat po stranách hrnce, aby byla hladší

  3. V rozpuštěném sádle namočíme lžíci a na talíř vykrajujeme škubánky, které pak lehce pokapeme sádlem. Výborné jsou s s kyselým mlékem. Chutnají i nasladko tak, že neosolíme brambory před vařením, ale na talíři je posypeme cukrem, mákem nebo tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!