Škvarkové placky s vínem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
50 ml mléko
20 g droždí
100 ml bílé víno
300 g polohrubá mouka
1 lžíce polohrubá mouka
30 dkg vepřové škvarky
na ozdobu
kmín
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. V hrnku připravíme kvásek z mléka, cukru, rozdrobeného droždí a lžíce mouky. V teplém prostředí ho necháme vzejít.

  2. Na vál prosejeme mouku, přidáme škvarky (doporučuji je umlít v mlýnku na maso), žloutek, sůl, vzešlý kvásek a víno. Vypracujeme vláčné těsto a zakryté utěrkou ho necháme nakynout. Potom těsto rozválíme, čtyřikrát přeložíme a opět tence vyválíme.

  3. Kolečkem (skleničkou) vykrajujeme škvarkové placky a vkládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Necháme opět cca 15 minut nakynout. Potom na nich tupou stranou nože uděláme mřížku. Potřeme rozmíchaným bílkem a posypeme hrubou solí a kmínem.

  4. Škvarkové placky s vínem vložíme do předem vyhřáté trouby cca na 180 °C a pečeme dozlatova cca 1/2 hodiny.

  5. Škvarkové placky podáváme podle chuti jako slané pohoštění nebo jen tak.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!