Sladké pagáčiky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 120 g cukr 75 ml olej 3 g sůl 2 ks vejce mléko 21 g droždí 100 ml kysaná smetana 400 g polohrubá mouka 100 g kandované ovoce 3 ks vařené brambory ve slupce na ozdobu mák
Postup Sladké pagáčiky recept
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy dáme mouku. Uděláme jamku, kdo které dáme cukr, rozdrobené droždí, kandované ovoce a zalijeme vlažným mlékem. Mouku kolem posypeme solí. Necháme vzejít kvásek.
Když nám kvásek vzejde, přidáme olej, vejce, nastrouhané brambory a vypracujeme těsto. Postupně přidáváme podle potřeby mléko. Výsledná hustota by měla být polotuhá, podobně jako na vánočku. Těsto pak necháme 20 minut kynout.
Vykynuté těsto na vále dobře propracujeme, aby v něm nebyl žádný vzduch, a vyválíme. Těsto vyválíme na plát silný asi 15 mm. Složíme jej na čtverec, který necháme opět nakynout. Tento postup opakujeme 3krát.
Nakonec těsto opět vyválíme znovu na 15 mm silný plát, potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého přidáme trochu mléka a nakonec posypeme mákem. Z těsta rádýlkem vykrojíme libovolné tvary, které necháme naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme pagáčiky ještě asi 15 minut kynout. Pak je pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Upečené sladké pagáčiky podáváme vlažné nebo studené.