Sladké pagáčiky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
120 g cukr
75 ml olej
3 g sůl
2 ks vejce
mléko
21 g droždí
100 ml kysaná smetana
400 g polohrubá mouka
100 g kandované ovoce
3 ks vařené brambory ve slupce
na ozdobu
mák

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy dáme mouku. Uděláme jamku, kdo které dáme cukr, rozdrobené droždí, kandované ovoce a zalijeme vlažným mlékem. Mouku kolem posypeme solí. Necháme vzejít kvásek.

  2. Když nám kvásek vzejde, přidáme olej, vejce, nastrouhané brambory a vypracujeme těsto. Postupně přidáváme podle potřeby mléko. Výsledná hustota by měla být polotuhá, podobně jako na vánočku. Těsto pak necháme 20 minut kynout.

  3. Vykynuté těsto na vále dobře propracujeme, aby v něm nebyl žádný vzduch, a vyválíme. Těsto vyválíme na plát silný asi 15 mm. Složíme jej na čtverec, který necháme opět nakynout. Tento postup opakujeme 3krát.

  4. Nakonec těsto opět vyválíme znovu na 15 mm silný plát, potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého přidáme trochu mléka a nakonec posypeme mákem. Z těsta rádýlkem vykrojíme libovolné tvary, které necháme naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme pagáčiky ještě asi 15 minut kynout. Pak je pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

  5. Upečené sladké pagáčiky podáváme vlažné nebo studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!